Idenitificarea soluțiilor eficiente și durabile de anihilare a fenomenului de suicid/tentativelor de suicid în rîndul copiilor

Grupul de lucru Identificarea soluților eficiente și durabile de anihilare a fenomenului de suicid/tentativelor de suicid în rîndul copiilor a fost instituit prin Indicația Viceprim-ministrului nr 1137/C-48 din 16.09.2013

 

Componența Grupului de lucru

Tatiana Potîngviceprim – ministru, Preşedintele grupului
Svetlana Mircasecretar executiv, Consiliul Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Secretarul grupului
Ruslan Stângaconsilier principal de stat al Prim-ministrului
Oleg Barbăconsilier al viceprim-ministrului
Rodica Moraru-Chilimarşef al Secţiei asistenţă socială pentru copii, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei
Eugenia Parlicovconsultant superior, Direcţia învăţămînt preuniversitar, Ministerul Educaţiei
Galina Morarişef-adjunct, Direcţia asistenţă medicală spitalicească şi urgenţă, Ministerul Sănătăţii
Natalia Gaidibadispecialist principal, Secţia siguranţă copii, Direcţia securitate publică, Inspectoratul General de Poliţie, Ministerul Afacerilor Interne
Mariana Gorneaşef-adjunct Secţia minori şi drepturile omului, Procuratura Generală
Liuba Cebanpreşedinte AO „Altruism”
Mariana Ianachevicipreşedinte Alianţa ONG-lor active în domeniul protecţiei copilului
Dorina Ardeleanudirector-adjunct, reprezentanţa Fundaţiei „Terre des hommes“ în Republica Moldova

23.12.2014

Marţi, 23 decembrie, Dna Tatiana POTÎNG, viceprim-ministru, a convocat o şedinţă a Grupului de lucru pentru identificarea soluţiilor eficiente şi durabile de anihilare a fenomenului de suicid/tentativă de suicid în rîndul copiilor pentru a discuta proiectul Raportului pe marginea Studiului primar al fenomenului suicidului şi a tentativelor de suicid în rîndul copiilor în vederea determinării profilului copilului vulnerabil şi a cauzelor fenomenului.
Documentul prezentat este rezultatul activităţii unui consultant naţional, angajat la finele lunii ocombrie, curent, în vederea realizării activităţii, propuse în cadrul Acordului de colaborare între Cancelaria de Stat a Republicii Moldova şi Reprezentanţa UNICEF, Moldova pentru anii 2014-2015.
Membrii Grupului de lucru s-au arătat foarte interesaţi de rezultatle studiului, dar, totodată, au venit cu o serie de comentarii pentru a îmbunătăţi proiectul prezentat. Am reuşit să facem un prim pas, avem un document de la care putem să pornim elaborarea unui program de prevenire a fenomenului, a menţionat Dna Potîng la finele şedinţei.

25.08.2014

Suntem puțin peste jumătatea anului calendaristic, însă numărul cazurilor de suicid și tentativelor de suicid juvenil a depășit numărul înregistrat pe parcursul întregului an 2013. Violența, sărăcia, umilința și sentimentul de inutilitate determină adolescenții la gesturi necugetate.
Acest subiect a fost pus în discuție azi, în cadrul ședinței Grupului de lucru a CNPDC pe problema suicidului. În perioada imediat următoare vom finaliza Caietul de sarcini și vom începe evaluarea cantitativă a datelor cu privire la fenomenul autodistructiv. Urmare a acestui exercițiu va începe lucrul asupra unui Program național de acțiuni pentru prevenirea și combaterea suicidului printre minori.