Ziua Internațională pentru non-violența în școală

Ziua Internațională a Nonviolenței în școli

a apărut în anul 1964, ca o iniţiativă de pionierat, mondială, neguvernamentală, neoficială, independentă şi voluntară, care se desfaşoară acum în şcoli şi centre de educaţie din întreaga lume. 30 ianuarie - ziua comemorarii lui Mahatma Gandhi - este prilejul promovării educaţiei permanente în şi pentru armonie, toleranţă, solidaritate, respect pentru drepturile omului, nonviolenţă şi pace.
Preocuparea pentru “siguranţă în mediul şcolar” a devenit oficial o problemă politică în anul 1997, în urma unei întâlniri organizate de Comisia Europeană. Odată ce experţii au recunoscut importanţa acestei probleme, mobilizarea împotriva violenţei în şcoli a devenit, în mod constant, un obiectiv politic la nivel naţional şi internaţional.
Conform UNICEF, violenţa în şcoală este „orice formă de manifestare a unor comportamente precum: exprimare inadecvată sau jignitoare; bruscare, împingere, lovire, rănire; comportamente care intră sub incidenţa legii (viol, consum/ comercializare de droguri, vandalism, furt); ofensa adusă statutului/ autorităţii cadrului didactic; comportamentul şcolar neadecvat (întârzierea la ore, părăsirea clasei în timpul orei, fumatul în şcoală şi orice alt comportament care contravine regulamentului şcolar în vigoare)”.