Subiectul prevenirii și eliminării violenței împotriva copiilor a reunit 140 de experți internaționali la Sofia

În perioada 27-28 iunie curent, reprezentanți ai Cancelariei de Stat și Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au participat la Conferința regională "Investițiile inteligente în strategii și parteneriate pentru prevenirea și eliminarea violenței împotriva copiilor", desfășurată la Sofia, Bulgaria.

Evenimentul a reunit circa 140 de experți și reprezentanți ai instituțiilor de stat din 10 țări, ai societății civile, inclusiv din Republica Moldova, precum și academicieni de renume din Statele Unite, Regatul Unit și Bulgaria. Reuniunea a avut drept scop prezentarea celor mai eficiente instrumente de combatere a violenței la nivel global, precum și prezentarea acțiunilor întreprinse de țările din regiunea Europei de Est și Sud-Est, accentul fiind pus pe schimbul de bune practici și expertiză. Totodată, a fost discutată necesitatea colectării și sistematizării datelor și informațiilor detaliate despre fenomenul violenței împotriva copilului pentru fiecare țară în parte în scopul dezvoltării unor politici de intervenție concrete pe acest segment

Prevenirea și combaterea fenomenului violenței împotriva copilului în Republica Moldova este o direcție importantă în vederea asigurării protecției drepturilor copilului. În acest sens, a fost elaborată Foia de parcurs ”Combaterea violenței împotriva copiilor în Republica Moldova: 50 de acțiuni INSPIR(A)TE”, care urmează să fie propusă pentru agenda Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului.

Conferința de la Sofia a fost organizată de Ministerul Muncii și Politicii Sociale din Republica Bulgaria, Agenția de Stat pentru Protecția Copilului din Bulgaria, UNICEF, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Hub-ul pentru Protecția Copilului (ChildHub) și Platforma pentru Copilărie fără Violență din Bulgaria.