Ședința ordinară nr. 2/2014

Rata mortalităţii copiilor este în scădere în Republica Moldova

Scăderea ratei mortalităţii copiilor sub 5 ani de la 13,6% în anul 2010 până la 11,9% în anul 2013 a fost raportată în cadrul şedinţei Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

Micşorarea numărului de decese a survenit în urma reducerii numărului de afecţiuni în perioada prenatală şi tratarea bolilor aparatului respirator al copiilor. Numărul traumelor şi otrăvirilor a scăzut de 2,5 ori.

Reducerea ratei mortalităţii este condiţionată de o mai bună asistenţă medicală, intervenţii sociale la nivel comunitar dar şi de o serie de campanii de comunicare care au atenţionat părinţii asupra pericolelor de accidente în rândul copiilor.

Viceprim - ministrul Republicii Moldova, Tatiana Potîng care a prezidat şedinţa a subliniat importanţa rezultatelor obţinute şi a apreciat eforturile actorilor implicaţi pentru reducerea mortalităţii infantile.

În cadrul şedinţei Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului au fost discutată şi experienţa unor raioane în implementarea mecanismului intersectorial de cooperare pentru identificarea, evaluarea, asistenţa şi monitorizarea copiilor victime ale violenţei, neglijării şi exploatării.