Ședința ordinară nr. 1/2014

Minorii rămaşi fără îngrijire părintească în urma migraţiei economice în atenția Consiliului

În cadrul şedinţei Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului a fost audiat un raport referitor la Completarea Chestionarului general privind implementarea Convenției de la Lanzarote și a Chestionarului tematic pentru prima rundă de monitorizare „Abuzul sexual asupra copiilor în cercul de încredere” de către autoritățile administrației publice centrale.
Viceprim - ministrul Republicii Moldova, Tatiana Potîng a subliniat importanţa realizării studiului cantitativ privind numărul minorilor rămaşi fără îngrijire părintească datorită migraţiei. Astfel, conform datelor disponibile, la finele anului 2012, 14,5 % din minori aveau un părinte plecat la muncă pestele hotarele ţării.
Reprezentantul UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan a o operat cu datele unui studiu realizat de această organizaţie specificând că numărul minorilor rămaşi fără îngrijirea unui părinte care a migrat se ridică la 20 de procente. Reprezentantul UNICEF în Moldova a reiterat necesitatea creării unei baze de date unice a copiilor cu părinţii plecaţi peste hotarele ţării în vederea direcţionării mai eficiente a eforturilor de asistenţă socială.
În cadrul şedinţei Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului a fost aprobat şi planul de activitate pentru anul curent. Activitatea Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului a fost revitalizată în 2010 prin încheiere unui Acord, care a permis crearea secretariatului permanent la CNPDC.