Premierul Pavel Filip cere o implicare mai activă a autorităţilor în combaterea abuzurilor asupra copiilor

În debutul şedinţei de astăzi Premierul a solicitat instituţiilor de resort  să se implice în continuare în combaterea abuzurilor de orice natură care se fac asupra copiilor în școli și grădinițe.

Referindu-se la rezultatele anchetei în cazul copilului abuzat la grădiniță, Prim-ministrul a menţionat: „Vreau să vă spun că doar cu demiterea din funcţie a unuia sau altuia, nu se rezolvă problema. Abordarea trebuie să fie mult mai complexă şi profundă.  Nu vreau să aflăm despre aceste cazuri din mass-media, ci să fie prevenite în baza unui plan de măsuri şi intervenţii bine gândite”, a spus  Pavel Filip.

Consiliul Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului va analiza şi va aproba măsuri în acest sens după 5 iulie, când vor fi prezentate rezultatele evaluării naţionale a tratamentului copiilor în instituţiile de educaţie timpurie.

Şeful Guvernului a reacţionat după ce, acum o săptămână, portalul RISE.MD a realizat un reportaj în care educatoarea şi dădaca de la grădiniţa numărul 55 din Capitală au fost înregistrate în timp ce agresează fizic şi verbal mai mulţi copii. La solicitarea premierului Pavel Filip a fost creat și un Grup de lucru, care au efectuat o anchetă în acest caz. În rezultatul anchetei abuzurile asupra micuţilor din grupa educatoarei vizate au fost confirmate, iar directoarea grădiniţei urmează să fie sancţionată disciplinar.

La indicaţia lui Pavel Filip, în toate grădiniţele din ţară va fi făcută o evaluare a tratamentului copiilor.