Numărul centrelor din Republica Moldova ce prestează servicii de intervenție timpurie pentru copii este în creștere

Reprezentanții Direcției secretariate permanente din cadrul Cancelariei de Stat au participat, la data de 30 mai, la masa rotundă „Intervenția timpurie în copilărie – servicii de calitate pentru toți”.

Subiectul abordat în cadrul mesei rotunde a vizat crearea centrelor specializate pentru prestarea serviciilor de prevenire a tulburărilor de dezvoltare și de reabilitare a copiilor cu dizabilități. Necesitatea creării centrelor Intervenție Timpurie în Copilărie (ITC) a fost reiterată de mai multe ori anterior în cadrul ședințelor Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului, președintele căruia este prim-ministrul. 

Participanții la eveniment au discutat despre importanța implementării serviciului medico-social de ITC,  includerea intervenției timpurii în programele de formare profesională în sistemul medical în țara noastră, precum și au fost relatate istoriile de succes a serviciilor ITC.

La nivel de țară sunt create și funcționează patru centre specializate de prestare a serviciilor ITC: Chișinău, Bălți, Criuleni și Râșcani. Alte 3 centre similare, la Florești Ialoveni și Cahul urmează să-și deschidă ușile pentru a acorda servicii de diagnosticare și intervenție de înaltă specializare copiilor cu vârsta de până la 3 ani.

Centrele respective vin în sprijinul consolidării eforturilor instituțiilor medicale, sociale, educaționale, de asistență psihologică, autorităților publice locale pentru a furniza servicii centrate pe familie și a fortifica capacitățile parentale în procesul de îngrijire a copiilor.

Evenimentul a fost organizat de către AO „Centrul de intervenție Precoce Voinicel” în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, UNICEF-Moldova, AHEAD-Moldova și Ministerul Afacerilor Externe din Norvegia, care au prezentat rezultatele înregistrare în cadrul proiectelor implementate.