Asigurarea accesului la educație și în comunitate a copiilor nevaccinați conform calendarului de imunizări discutată de Grupul tehnic al Consiliului național pentru protecția drepturilor copilului.

La 19 octombrie curent a avut loc ședința de lucru în regim online a membrilor Grupului tehnic al Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului, printre care reprezentanți ai Cabinetului Prim-ministrului, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Educației Culturii și Cercetării,. Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției oficiului Avocatului Poporului, UNICEF; Cancelariei de Stat, la care au fost invitați reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și a oficiului Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova.

Ședința a fost convocată urmare a solicitării Ministerului Educației, Culturii și Cercetării de a identifica o soluție pentru a nu admite îngrădirea accesului la educație pentru copiii de vîrsta școlară, părinții cărora din varia motive refuză imunizarea acestora. Astfel, de la debutul noului an școlar, asemenea cazuri au fost depistate în mai multe raioane din sudul țării.

Participanții la discuție au convenit că în perioada imediat următoare vor fi diseminate un șir de recomandări pentru specialiști conform domeniilor de competență, privind determinarea concretă a cazurilor copiilor și cauzelor nevaccinării și, consecutiv, sugestia de a include subiectul vaccinării pe agenda organelor consultative teritoriale pentru protecția drepturilor copilului.