Situația copiilor în conflict cu legea din raionul Strășeni, discutată în cadrul Consiliului Raional pentru Protecția Drepturilor Copilului

Situația copiilor în conflict cu legea a fost discutată, la data de 12 decembrie, în cadrul unei ședințe al Consiliului Raional pentru Protecția Drepturilor Copilului din raionul Strășeni. La întrunire au participat și reprezentanții Cancelariei de Stat, în cadrul căreia au venit cu mai multe recomandări de intervenție în soluționarea problemelor cu implicarea minorilor.

Specialiștii au menționat că pe parcursul a 11 luni a anului curent, situația criminogenă în rândul minorilor este în scădere, comparativ cu anul precedent, dar rămâne una foarte actuală. Cei mai mulți copii în conflict cu legea provin din familiile social vulnerabile, iar factorii care condiționează comiterea infracțiunilor sunt: situația materială precară a familiilor, în special din mediul rural, retragerea părinților din rolurile tradiționale de educație, îngrijire și supravegherea copiilor, dar și lipsa autorității morale a părinților.

Totodată, responsabilii din cadrul Consiliului raional Strășeni au subliniat că principalele acțiuni sunt îndreptate spre protecția vieții, sănătății și libertății copiilor, depistarea minorilor predispuși spre săvârșirea delictelor și informarea despre urmările grave ale neglijenței părinților.