Participanți din Republica Moldova în vizită de studiu la Haga, pentru a se familiariza cu noi practici de detenție și sancțiuni alternative

În perioada 4-11 octombrie curent, reprezentanții Cancelariei de Stat, Procuraturii Generale și Administrației Naționale de Penitenciare au participat la cursul de instruire „Detenția și sancțiuni alternative”, care a avut loc la Haga, Regatul Țărilor de Jos.

Participanții din Republica Moldova, și alte nouă țări, precum Georgia, Ucraina, Turcia și țările din Peninsula Balcanică au beneficiat de un program intens de instruiri. Astfel, în această perioadă au fost întreprinse mai multe vizite de studiu și de familiarizare cu cele mai bune practici dezvoltate în Olanda și promovate pe întreg spațiul Uniunii Europene în domeniul justiției - de la plasarea în custodie, până la eliberarea din detenție, precum și tipurile dar și modul de executare a altor pedepse neprivative de libertate. 

Totodată, programul a oferit oportunități pentru a face schimb de experiență între cei 36 profesioniști selectați - consilieri, consultanți, procurori, judecători, ofițeri de probațiune, lucrători ai instituțiilor penitenciare.

La finele cursului, echipele au fost invitate să prezinte un plan de acțiuni inspirate din noile practici ce pot fi implementate în țările de origine.