Satul Budești, împreună cu localitățile din Suedia și Botswana – beneficiari ai Proiectului ,,Abandonul și absenteismul școlar”

La data de 18 octombrie curent, Secretarul general al Guvernului, Lilia Palii a avut o întrevedere cu reprezentanții autorităților publice locale din Republica Moldova, Suedia și Botswana. Grupul de primari a fost condus de Nina Costiuc, edilul satului Budești. Discuțiile au vizat implementarea unui proiect privind prevenirea abandonului școlar în trei localități - Ale Kommun din Suedia, Ghanzi din Botswana și Budești din Republica Moldova.

 

Proiectul a demarat în anul 2017, cu finanțarea Centrului Internațional al Democrației Locale din Stockholm și presupune elaborarea de către entitățile beneficiare a unor planuri locale privind prevenirea și combaterea abandonului școlar și al absenteismului. De asemenea, proiectul prevede vizite de studiu în instituții de învățământ, schimb de experiențe și bune practici – delegațiile din Suedia și Botswana efectuează o vizită de studiu în Republica Moldova în perioada 17-21 octombrie pentru a se informa despre acțiunile realizate în țara noastră în scopul diminuării abandonului școlar în rândul copiilor.

 

,,Acest proiect este unul valoros și sunt sigură că împreună vom avea un schimb de experiență benefic pentru participanți și vom implementa cele mai bune practici în domeniul educațional”, a menționat Secretarul general al Guvernului, Lilia Palii.

 

La rândul său, primarul Nina Costiuc, a mulțumit Cancelariei de Stat pentru susținerea și încrederea oferită satului Budești, apreciind proiectul drept unul necesar și important pentru asigurarea şcolarizării copiilor. ,,Pentru comuna noastră, domeniul educațional este unul primordial și vom depune în continuare tot efortul pentru a avea cele mai bune rezultate pentru viitorul copiilor noștri”, a spus Nina Costiuc.

 

Pe parcursul ultimilor ani, Guvernul Republicii Moldova, în permanentă colaborare cu administrația publică locală a întreprins o serie de acțiuni pentru prevenirea abandonului școlar. Acestea au dus la scăderea ratei de neșcolarizare și abandon școlar - conform datelor statistice pentru ultimii doi ani. De asemenea, în prezent, este în proces de finalizare elaborarea „Planului de acțiuni privind implementarea Strategiei intersectoriale de dezvoltare a abilităților și competențelor parentale pentru anii 2016-2022”.