Influențele normelor sociale asupra utilizării de către părinți a metodelor violente de disciplinare a copiilor

Secretariatul permanent a participat la prezentarea studiului calitativ „Normele sociale care influențează practicile violente în procesul de disciplinare al copilului” prezentat de către IMAS Marketing & Sondaje, cu sprijinul UNICEF.

Este îmbucurător faptul că tot mai mulți părinți înțeleg că metodele violente de educație sunt puțin eficiente și au efecte negative asupra relației părinte-copil. Totodată, părinții care își educă copiii în mod pozitiv sunt percepuți ca fiind calmi și inteligenți, constituind un exemplu pentru ceilalți. Pedepsele fizice, cum ar fi, bătaia cu cureaua, sunt considerate normale doar de unii bărbați. 

"Moldova a progresat la capitolul legislației protecției copilului, inclusiv prin adoptarea mecanismului intersectorial de referire, care trebuie să ajute profesioniștii să refere copiii abuzați la servicii de sănătate, consiliere, asistență socială, sau poliție. În continuare specialiștii din aceste domenii trebuie instruiți pentru a fi capabili să îndeplinească aceste cerințe și să identifice părinții și copiii vulnerabili care au nevoie de ajutor. Atunci când vom îmbunătăți capacitățile părinților și specialiștilor, vom putea reduce numărul copiilor supuși violenței în Moldova" este opinia dnei Frauke de Kort, Șefa Programului Protecția Copilului UNICEF Moldova.

În cadrul ședinței au avut loc un schimb de păreri dintre reprezentanții autorităților publice centrale și societatea civilă. participanții la eveniment au salutat rezultatele pozitive, fiind totodată, menționată necesitatea dea continua efortul comun întru îmbunătățirea situației.

Datele studiului vor fi utilizate de către autoritățile naționale și organizațiile societății civile la elaborarea politicilor și programelor în domeniul protecției copilului și vor sprijini intervențiile de comunicare cu părinții si îngrijitorii pentru a preveni practicile abuzive de disciplină.